Úhel pohledu

Náhlé sesazení našeho kolejního silně zasáhlo celý Zmijozel. Ať už mezi sebou mají pánové Gravedigger a Elénére jakýkoliv problém, stále nechápu, proč se musel nejvýrazněji podepsat na nás a čeho tím bylo dosaženo.

V tomto článku chci vytáhnout na světlo další události, související s celou kauzou, přestože tím pravděpodobně svévolně zneužiji a naruším soukromí zúčastněných osob. Vedení školy a nově dosazená kolejní ředitelka protektorátu Zmijozel se snaží udržet si masku těch, kterým záleží na příštím osudu koleje, a kteří se ohlížejí na zájmy a názory studentů. Po projevení názoru jsem ovšem byla označována skoro až za zmanipulovanou. Za profesorem Nekrem údajně stojí jen úzké loajální (= zkažené?) vedení. Nezvaná profesorka Saxy se během mého rozhovoru s ní od image hodné tetičky brzy distancovala a ukázala, jak by měl Zmijozel podle jejího názoru vypadat. Zároveň by mě zajímalo, kolik názorů studentů naší koleje má pan ředitel Elénére k dispozici. Musel provádět skutečně detailní průzkum, když se za celou tu dobu sám nezeptal ani na názor naší primusky.

Vedení koleje řediteli školy s předstihem sdělilo, že si jakožto kolej nepřejeme žádnou násilně dosazenou loutku, speciálně slečnu Saxy. Ovšem co se stane, když vedení koleje nesouhlasí s jediným východiskem, které mu je školou poskytováno? Dojde na ohled na zájmy studentů? Samozřejmě že ne, namísto toho mi bylo sděleno, že každý kolejní si své spolupracovníky vybírá sám. Funkční tým, který ve Zmijozelu máme, může být tedy klidně nahrazen někým povolnějším.

Takováto možnost mi byla při rozhovoru se slečnou Saxy, která mě včera, tj. 18.9, sama kontaktovala, nejprve vyvracena. Nehodlá prý zasahovat do vnitřního dění v koleji, ani nikoho odvolávat. Dokonce nechce ani nic nařizovat či někoho odsuzovat. Údajně nám chce v naší situaci pomoci a má nám co nabídnout. Hodná tetička Saxy, kterou jen převelice mrzí, že s ní mám předem nějaký problém. Poté jsme si začaly vyjasňovat důvody, které mě vedou k tomu, že odmítám uznávat ji na postu našeho kolejního ředitele.

1) Jaká je kvalifikace slečny Saxy na post kolejní ředitelky? Jako jediná z oslovených kandidátů, a že jich musel zoufalý pan ředitel obejít hodně, když se stavil dokonce i u mě, neměla tolik zdravého rozumu a sebekritiky k tomu, aby odmítla.

2) Hledáme náhradu za Nekra, tou nemůže být někdo, kdo je s ním v názorovém rozporu.

3) Slečna Saxy není schopná pracovat ve větším kolektivu, je to generál neschopný týmové práce. Nikdy nepřestane nadřazovat svůj názor nad názory ostatních. Za dobu jejího primusování (když byla ještě pod identitou Ked Looben) jsme sic vyhráli pohár, nicméně většina zasedačky byla zdeptaná a pár lidí své funkce raději odevzdalo, než by se dále nechalo buzerovat.

4) Saxyna z Papulky, poslední nick slečny Saxy, je minimálně její třetí identitou zde na hradě. Je to člověk, kterému nevadí libovolně převlékat tři barvy hábitů. Zmijozel potřebuje do svého vedení čistě zelenou osobnost, kterou slečna Saxy ani při nejlepší vůli není. Mrzimorská studentka přes noc kolejní Zmijozelu? Kde to, Salazare, jsme…

5) Bude velkým překvapením, vydrží-li slečně Saxy nadšení pro vedení zmijozelského protektorátu delší dobu. Ostatní posty, které na naší škole vystřídala, ji bavily zhruba půl roku. Mnohem větší talent a zapálení měla pro mudlovský Travian.

6) Personální záležitosti se v naší koleji řešily v případě pochybností vždy referendem. Dosazení nového kolejního shora je samo o sobě dost nepřirozeným zásahem do fungování naší koleje, zvlášť jde-li o člověka, který by referendem jako vítěz neprošel.

Zhruba po uvedení těchto důvodů jsem před sebou přestala mít ke všemu svolnou budoucí kolejní. Doporučila jsem jí, aby poslechla ty z naší koleje, kteří ji předem upozornili, že u nás vítaná není. Vzápětí mi bylo oznámeno, že nezměním-li svůj přístup k věci, budu trestána.

V tu chvíli jsem si všechny protesty rozmyslela a rozhodla jsem se, že se pro příště budu chovat jako poslušná studentka, držící hubu a krok…no ne, samozřejmě kecám. 😀

Jistě to není poprvé a naposledy, co byl koleji nový kolejní vybrán. Pokaždé šlo ovšem o mnohem méně vypjatou situaci, a proto by vedení školy mělo nyní změnit přístup. Vybírán byl v takových případech kolejní, který byl se svou kolejí v harmonii, nešlo o žádný diktát.

Vedení naší koleje se opakovaně pokoušelo žádat o trochu času na vyřešení emocí a vnitřní situace v koleji, ještě předtím, než do věci zasáhly události minulého večera. O trochu času na promyšlení volby nového kolejního, který by mohl vzejít z našeho středu a mít všeobecnou podporu. Pan Elénére se ovšem rozhodl žádostem nevyhovět.

Víte, kdysi existovalo jedno pravidlo. Kolejním se může stát profesor, který již na naší škole alespoň rok učí. Pro přátele pana ředitele ovšem toto pravidlo zřejmě neplatí. Stejně tak pravděpodobně ani pravidlo o převádění majetku z jedné identity na druhou identitu toho samého člověka.

Moc dobře vím, že za nastálé situace není možné, aby byl Nekro opět naším kolejním. Nesoudím důvody, které pan Elénére k jeho odvolání má.

Jmenování Ked Looben, Saxy dela Fifi, Saxyny z Papulky či koho ještě je ovšem akt, se kterým souhlasit nelze.

12 komentářů

  1. Ach jak miluju tyto rádoby věrohodné části rozhovorů naprosto vytržené z kontextu… proč jsi sem rovnou nedala celý rozhovor? Třeba by si všichni rádi početli co za tím opravdu vězí…

  2. Jistě, každá citace je svým způsobem vytržena z kontextu.
    Nesnažím se tady ale odhalovat naprosto všechny skutečnosti související s tím, co se teď na hradě děje.
    Celý článek je můj názor, subjektivní pohled na věc. Je to první a poslední takto veřejný protest, pouze jsem chtěla, aby bylo jasno.

  3. Opravdu nechápu drzost některých lidí..smekám, paní fialová, dokázala jste že na hogu už je možné opravdu všechno, kdo by se obtěžoval se školním řádem, zdravým rozumem nebo nedej Merlin s obyčejnou slušností. Je mi líto těch co na to doplatí..

  4. Zájmy studentů?
    Ředitel se rozhodl žádostem nevyhovět?

    Žádost byla dosadit jako ředitelku Gitu Hrdličkovou.

    Nepochybuji, že každý Zmijozelský student jistě na její volební agitaci v kolejce narazil sám.

    Gita Hrdličková, Oficiální rezoluce: Veškerá náplava, kterou by se nám Diktátor pokoušel dosadit, bude popravena, odpravena, ignorována. Vůdce si zvolíme ze svého středu. (Chcete mě?)
    Oplatíme mu stejnou mincí. Neptáme se ho, koho si přeje on. On něm, bez něj. Zmijozel vrací úder. Ostatně soudím, že podmínkou mého zfialovění je okamžité zezelenání proradného Nekra, neb tento zločinec nebyl degradován dostatečně. Musí se naučit úctě k panu řediteli, pěkně od prváčku. Tak měkké tresty jako pouhé odebrání funkce zkrátka nelze tolerovat. Pan ředitel má vždycky pravdu, to si pamatujte dětičky. Vůle lidu, hlas boží, to si pamatujte, pane řediteli…

    Ano, tamtamy kupodivu nevynášejí jen ze sborovny.

    Pokud tohle jsou úvahy a návrhy zmijozelské koleje, pak se není čemu divit, k dalšímu se vyjadřovat raději nehodlám.

  5. Mno jistě 😀 proč zveřejňovat všechno 😀 Jen když bude senzace, že? 😀

    Na jednu stranu se nadává na nedostatek informací, na druhou stranu se dostatek informací ani nehodlá poskytovat 😀

    Je mi z vás stydno…

  6. 😀 chyba 😀 opravuji záznam 😀 :

    mno a kde se kam ženu? :DDD mě je v sedmáku havru fakt dost dobře :DDD

  7. Tak se podepisu jako Monny, kdyz tu je vice Monik a tyhle reakce mi sedely spise na Kedu 🙂

  8. Pchrmpf.. jak si to tak ctu.. tyjo, lidi..kdo jste a co jste sakra provedli s obyvatelema hogwarts? :D:D:D:D

  9. podepisuju se tak jak mě to tu podepsalo 😀 je pozdě a nechce se mi to tu měnit… 😀

  10. Diel Magnus Tarkin
    19. 9. 2010 (21:26)

    Ach jo a už to tu zase vře…
    Co kdyby jste si všichni dali ledovou sprchu a začali taky uvažovat pro změnu trochu takticky? Máme být Zmijozel. Ti, co jdou pevně za svým cílem. S elegancí, ne bezhlavě.

    Takže. Pokud je Saxy tak neschopná, jak jste přesvědčeni, budiž. Dejte jí jako kolejní šanci a nebude-li to zvládat nebo se o kolej starat, máme legitimní důvod i způsob se jí zbavit.

    Pakliže jí ale budete jenom házet klacky pod nohy, dáte tím jí i celému vedení do ruky ne páku, ale ceslou sadu pák všech velikostí, kterýma vaše námitky, že je neschopná, utnou. A to právě tim, že jí budete chtít házet klacky pod nohy.

    Gellert Thomas Slynnfield

Komentáře jsou uzavřeny.