Zpovědnice IV.

Již delší dobu se nám nepodařilo přinést vám přepis rozhovoru z naší zpovědnice. Její obliba však roste rychlostí odpalu potlouku naší Lori. Mnoho studentů, profesorů i zaměstnanců školy využívají možnosti pohovořit o tématech, která jsou pro ně samotné velmi důležitá, ale mají obavy se o nich pobavit nahlas a vyjít ze stínu anonymity. Právě naše zpovědnice jim dává prostor vyslovit svá přání, obavy a nejistoty. Dnes je naším hostem mladá dáma, která se rozhodla promluvit o žhavém tématu posledních týdnů a to nevysvětlitelné úspěšnosti zmijozelské koleje v obírání hradního ďábla a jeho jámy. Říkejme jí třeba Blue.

Hned na začátku našeho povídání Vás chci přivítat v naší zpovědnici a poděkovat za možnost otisknutí přepisu našeho rozhovoru. Proč jste si právě toto téma vybrala a chtěla, aby si o něm přečetli i druzí?

Protože mě naprosto rozčiluje všechna ta do nebe volající nespravedlnost, která se tu všem ostatním kromě zmijozelských dostává. A to nemluvím jen za sebe, ale i za mnoho dalších, které toto protežování zmijozelských přímo uráží! –rozčileně vykřikne

Myslíte si Blue, že Ďábel sám protežuje právě tyto studenty? Jak se to podle Vás projevuje?

Víte jak demotivující je procházet stále dokola ďáblovou jámou a kromě odřených kolen z všech těch pádů si odnášet jen pár fazolí, když pak vidíte osoby v zelených hábitech nesoucí plné pytle úlovků??!!! Tak přesně takhle se to projevuje. Podle mě je Ďábel podroben minimálně kletbě Imperius ze strany Zmijozelu a s tím by se sakra mělo něco dělat! -uvnitř rozezleně bouchne pěstí do zpovědnice-

Zkusila jste se o tom pobavit přímo s největšími zmijozelskými sběrači?

Nemám vůbec chuť se s těmi podvodníky bavit!! Narozdíl od nich my ostatní procházíme jámou férově. Nepotřebuji vědět, jak to udělali. Prostě mi vadí, že to dělají.

Bylo mi řečeno, že prý se to zmijozelská primuska snažila dotazujícím vysvětlit a objasnit, co stojí za zmijozelskými úspěchy u Ďábla. Dostalo se toto vysvětlení i k Vám?

Já žádné vysvětlení nepotřebuju! -zdůrazní nanejvýš hlasitě- Uvědomujete si, že oni tím i snižují ceny pokladů na minimum, protože jich mají nadbytek? Ztratila jsem chuť se s nimi o čemkoliv bavit nebo s nimi byť jen prohodit pár slov.

Údajně se jedná o velmi vzácnou runovou magii, kterou mohou používat pouze zkušení kouzelníci, kteří jsou členy akademického klubu. Jejich čarováním poté některé předměty získávají schopnost více ošálit Ďábla samotného a on poté mnohem méně brání svůj poklad a díky tomu se pak štěstí na úlovek úměrně zvyšuje. Není to poté pouhé využití veškeré magie, kterou nám náš kouzelnický svět nabízí?

Pokud tuto možnost nemají všichni, pak je to prachsprosté podvádění. Někteří dokonce upozornili profesory i pana řídícího s podezřením na tyto podvody, ale zmijozelští si očividně dál vesele jámují a pojídají velké množství čokoládových žabek ve Velké síni. To už je ale opravdu provokace! -podivně skřípe zuby-

Všimla jsem si, že už i někteří další profesoři z jiných kolejí této možnosti a vzácné magie využívají a Ďábel jim dosti podléhá. Nevyužila byste i Vy možnosti zapůjčit si takový šperk, pokud by Vám tuto možnost někdo nabídl?

Ano, samozřejmě že využila! Chci si také někdy něco pořádného z jámy konečně vytáhnout.

No a nebyl by to tedy pak podvod i z Vaší strany, jestliže to teď za podvod ostatních považujete?

Samozřejmě že nebyl, protože to potom nebude privilegium pouze Zmijozelu!! Každý chce nasbírat co nejvíce majetku do své vlastní kapsy.

Nebylo by tedy dobré, abyste nějak zkusili namotivovat své profesory či studenty vyšších ročníků ke studiu této specifické magie a podpořit je v jejich snažení k dosažení těchto úspěchů?

My to ale chceme hned!!!

A teď mě omluvte. Musím nafotit více materiálu pro dokazování této velké nespravedlnosti.

Děkuji Vám Blue za rozhovor a přeji Vám, aby Vás úspěchy Vašeho studia dovedly až do akademického klubu a mohla jste využívat privilegií, které úspěšní a schopní studenti a profesoři dnes díky tomuto klubu mohou využívat. Zároveň bych ráda popřála zmijozelské koleji úspěch v jejich probíhající ďáblově výzvě. Oberte ho (nejen) zmijozelští!!

Pro Hadího krále
Inees Rut Gowstring

13 komentářů

  1. prachsprosté podvádění 🙂
    prskám smíchy, jinak super rozhovor. Doufám, že se slečna Blue zase v nějakém rozhovoru ukáže

    Lucas

  2. Hm…zajímavé a velmi poučné. Tento článek jasně poukazuje na naivitu a postpubertální schizofrení chování některých studentů, ketří se prostě nesmíří s tím, že je někdo úspejšnějíší než oni. Je velmi troufalé nazvat "podváděním" něco, co je vymyšleno panem nejvyšším – to je vlastně urážka pana nejvyššího! Následný obrat v článku, kdy je "podvádění" vlastně v pořádku když ho má někdo jiný než zmijozel je fascinujicí! Tento článek mě velmi pobavil – "My to ale chceme hned!" je postoj dítěte, které stojí u regálu se sušenkama a na celé kolo kříčí já chci já chci já chci 😀 Přitom tuto možnost mají všechny koleje ne jen zmijozel.

    Vivat!

    Tento komentář sepsala Ontaria Emori Reyes a stojí si za svím! Vivat!

  3. to není o úspěchu. jáma není o talentu nebo píli, ale o tom, dlouho tam sedět a proklikat se ke správným odpovědím. A v momentě, kdy student nižšího ročníku i při velké snaze a žádných pádech dostane na sto průchodů pár fazolek a někdo "privilegovaný" pár žabek… prostě to bere studentům chuť se o cokoliv snažit. To mám teď jako na deset let přestat chodit do jámy a snažit se o magíky a čekat na to, až mě přijmou do Akademického klubu?
    A taky je vtipný, jak se pak s žabkami čile obchoduje. Ale to je jedno. Možná je to dětinské, chtít to, co mají ostatní, ale když nám nebyla ani dána možnost to NĚCO získat, jak se můžeme necítit ublíženě?

    • Osobně bych se na vašem místě pídila proč jsou tak úspešní a jak to získat taky než si jen ublížene stěžovat na všechny strany…..

    • No tak tohle je vážně jen ublíženectví.
      Mimochodem, trávím v jámě aktuálně každý den hodně času a v tom, kolik se mi povede vyklikat žabek s náramkem nebo bez něj za celý den není rozdíl. Nejvíc se mi podaří tak tři a to ještě valná většina bez náramku.

      Ale po celou dobu trvání kauzy "ošklivá zmijozelští a náramek" si všímám toho, jak každý ví, jak to je, aniž by se na něco ptal a dělá soudy 🙂

  4. Tento způsob komunikace zdá se mi poněkud nešťastným…

    Samozřejmě chápu, že používání očarovaných předmětů je naprosto legální, na druhou stranu jejich zavedení představuje v některých ohledech opravdu poměrně zásadní změny v chodu hradu (byť k němu došlo již před dobou, evidentně si to pořád nesedlo). Namátkou jde třeba o markantní zvýšení počtu žabek v oběhu nebo o devalvaci některých magíků (nejsou již tak vzácné, dají se získat výrazně rychleji než dřív).
    I vzhledem k tomu, že ty změny nebyly vůbec komunikovány (což asi z principu ani být nemohly, resp. byl záměr, aby nebyly), se jen těžko můžeme divit tomu, že to někteří rezignovaně berou jako křivdu. Tenhle postoj vůbec neobhajuju, není mi vlastní, ale pochopení pro něj mám. Stejně tak si nemyslím, že jsou z jejich strany na místě slova typu „podvod“, a nedivím se tomu, že vás to, zmijozelští, může urážet.

    Oceňuji, že článek skrývá i informativní jádro, ale množství jízlivosti, v němž jsou informace zaobaleny, považuju za nekonstruktivní a zbytečně vyhrocující situaci.

    Filius

    • Pane Filiusi, nejdříve se omlouvám za anonymní formu, ale bohužel mi na mudlovském přístroji nefunguje přihlašování. Asi nějaká škrkna, ty škrkny jsou snad všude.

      Jako autorka článku a celé série zpovědnice beru jízlivost na sebe. Není ale záměrem pouze tohoto článku, ale přečtete-li si i předchozí části, je to celé za zvuků hadího syčení a určitě může být vnímáno čtenáři jako jízlivé. Pro hady je to občas uším lahodící zvuk. Omlouvám se tedy za to, pokud na vaše uši není příjemný.

      Pokud si sám náramek vyzkoušíte (a rádi vám ho zapůjčíme, pokud bude zrovna k dispozici), zjistíte, že žabky, šťávy a šémy (za mě nejlepší poklady Ďábla) nepadají ani s náramkem moc často. Žáby mi padají v podobném procentu i bez náramku. (A že už mam vlastní vysokou statistiku.) Počet fazolek a svrčků je každopádně vyšší, a to dosti. Zároveň i méně vzácné bylinky padají ve větším počtu. Nemyslím si, že to snižuje cenu a atraktivitu například žabek. Spousta aktivních sběračů žabek je například vůbec neotvírá a až jejich chvíle nastane, to se slečna Barb teprve chudinka uběhá, jak je bude po hradě nahánět. Ba naopak oceňuji, že v posledním období se více vyměňuje a U Chytráka to zase žije. Kde jsou ty časy, kdy Indris sháněla tu poslední stříbrnou za cenu skoro celého svého majetku. 🙂

      Já naprosto rozumím tomu, že někdo z toho může být demotivován, ale ta jáma je tak vynalezena a Ďábel ji prostě takto hlídá. Stejně jako někdo v 100 prvních průchodech najde bombu hnojůvku a někdo ani za 30 000 průchodů ji nemá. Já zas nemohu ani pátým rokem nalézt kotlík v laboratoři a o svitcích v knihovně ani nemluvím. No a jsou tu šťastlivci, co je najdou na první dobrou. Jsou mezi námi tací, co se ledovou bouři v soubojovém klubu naučili bez jediného krachu, a tací, co ani po 20tém pokusu toto skvělé kouzlo nemají. Někdo nechytne zlatonku za celý svůj studentský život a někdo ji polapí hned v prvním zápase z pozice náhradníka. Náš hrad je plný úžasných možností, lákadel, míst, kde štěstí hraje prim, a buďme za to rádi, protože každé takové místo dělá naši školu jedinečnou.

      Pokud se má slova v článku někoho dotkla, omlouvám se. Chtěla jsem pouze poukázat na to, že někdy je lepší snažit se dosáhnout toho, co těší druhé a pomáhá jim ke štěstí, než posílat stížnosti, obviňovat z podvádění a bez špetky přejícnosti si brát jméno mé a mých spolužáků do úst. Ptejme se dříve, než vynášíme soud.

      Inees Rut Gowstring

    • Hezký den, slečno Inees,

      Vy po pěti letech nemáte zlatý kotlík? Já ani po osmi, a to si troufám říct, že se laboratoři zrovna nevyhýbám. 😉

      Na druhou stranu znám lidi, kteří jej získali už v prváku nebo druháku… jak říkáte, jsou to šťastlivci. Že bychom si společně vykřikly "škandál"? 😉

      Heky

    • Inees Rut Gowstring
      3. 3. 2020 (07:13)

      slečno Heky tak snad se ten kotlík konečně objeví a ne jen čtvrt unce velbloudího trusu 🙂

      Sdílet své schopnosti, dělit se, půjčovat a nehrabat jen pro sebe, nebyla vždy a historicky výsada právě Zmijozelu. Poslední roky se nám ale díky skvělému vedení a spolupráci tohle nad míru daří. Jsme ochotni učit hodiny a hodiny mladší spolužáky nová kouzla, pomáhat si vypůjčením potřebné výbavy, darovat si navzájem lektvary, které už neužijeme. A to, že nám naši starší, kteří mohou takto čarovat, jsou ochotni zapůjčit špetku svého kouzelného štěstí, přijímám s velkým vděkem a jako tu nejlepší vizitku naší madam kolejní a několika posledních primusů, prefektů, šedivé průhledné a všech, co se na vytváření atmosféry a podpoře kolejní spolupráce podílejí.

      Není tomu tak dávno, co na naší škole probíhala mírně kontroverzní soutěž v obsazování stolů u Rosmerty. Zvládli jsme to po nocích, zvládli jsme se potkat v časech, kdy hrad ještě spí a když na nás přišla stížnost, že naschvál sedíme u stolů a blokujeme soutěž ostatním ( co od hadů taky čekat 🙂 ) a nemáme to dělat, víte co následovalo po první dávce jedovatého sykotu? Konstatování, že je velká škoda, že se ostatní nehecnou a nevymyslí, jak nás oblafnout :).

      Snad barva našich hábitů nás předurčuje k podezření, že nic neděláme fér, ale věřte, že tomu tak není. Jen se občas jízlivě tváříme, děláme magíky při zápasech a hlavně ten život na naší škole nebereme smrtelně vážně a co je nejdůležitější, my si ten život na naší škole maximálně užíváme 🙂

      Držím pěsti s kotlíkem slečno Heky. Vy ho prostě najdete! Jednou 🙂

      Inees

    • Pane Filiusi,
      ono ani vysvětlování bez jízlivosti nemělo valný účinek, nejmenovaným modrým to o tom podvádění padá z pusy pořád. a šíří i jasné nepravdy. Ale jsou to prostě jen kyselé hrozny. A jílivost je přeci Zmijozelu vlastní, ne? :))

      Inees má pravdu. Jsem teď v jámě skoro pořád. Takže vidím, jak odměny padají. Šťávy a šémy moc nepočítám, takže ten přehled nemám a nebudu dělat závěr z odhadu, jako někteří jiní, ale žabky ano.
      Normální den, kdy nemám náramek, mám žabky 2-3. Když mám náramek, mám žabky 2-3… Samozřejmě, že mám teď hodně žabek, ale taky mám stovky průchodů za den.

  5. Perfektní článek, který sedí ke zmijozelskému humoru, zároveň informuje, vysvětluje, že Zmijozelští opravdu nedělají nic špatně, jen těží z toho, že studenti umí spolupracovat nejen mezi sebou, nýbrž i se svými bývalými odchovanci.

    Je v pořádku, že si lidé v kolejích pomáhají dosáhnout úspěchů. Není to tak dávno, co si v nejmenované (a ne zelené) koleji přeposílali studenti i s profesory mazlíčky na magíky (např. na Kamaráda do deště nebo Vůdce smečky).

    Měřit všem stejně, to každý neumí. A pokud mají někteří bez podvodů něco, co my ne, je asi na místě se zamyslet, proč my to nemáme – ale ono bylo vždycky jednodušší spíš nepřát ostatním a snažit se je o výhody připravit, než si vytvořit prostředí k tomu být na tom stejně. Ostatně – frflání zvládne každý, ale ten zbytek? Ten stojí úsilí. Jsem ráda, že Zmijozel ho do sebe poslední léta investoval a přineslo to ovoce… ve všech směrech. To, že ta kolej kvete, je výsledkem toho, že lidé v ní se dívají kolem sebe a využívají mnohých možností, které jim hrad dává.

    A propos, pane Filiusi – nevidím na té jízlivosti vůbec nic špatného, taky můžeme dát najevo náš názor. Pokud některým přijde v pořádku se první v případě podezření na nekalé praktiky ptát na vyšších místech po prověření případných podvodů spíš než optat se rovnou těch, kterých se to týká – tak to za mě taky není v pořádku.

    S.

  6. Zajímavý článek, i když na mě trochu ostrý.Ale to je asi otázka humoru.
    Já osobně se musím přiznat, že jsem se zpočátku těch očarovaných náramků dost bála a možná si trochu rýpla. bála jsem se že dojde k úplnému zhroucení trhu se žabkami a štávami z osidla. Naštěstí se tak nestalo, protože by to způsobilo problémy mnoha studentům.
    Další nevýhodu jsem viděla v tom, že to může nováčky odrazovat od toho do jámy chodit. Ta se snad ukázala jako lichá, i kyž někteří raději využívají časy, kdy zrovna "nekouzlíte". Byla by škoda, kdyby přišli o zábavu s ďáblem.
    Na závěr bych vás chtěla poprosit o trochu času. Bla to pro nás velká změna, která přišla nečekaně. A navíc to, že ta očarování vydrží klidně 24 h byl ško ještě větší. Prostě jsme jen potřebovali víc času na to se ujistit, že to automatiky neznamená konec našim jámovým šancím. Ukázalo se že ne, tak snad se celá situace brzy uklidní.
    Indris (nejde mi s přihlásit)

    • Inees Rut Gowstring
      4. 3. 2020 (20:01)

      Děkuji za příspěvek a názor Indris. Tvoje úspěchy v jámě jsou už navždy zapsané v kronikách naší školy. Jsi neuvěřitelná! Tolik průchodů nebudu mít asi nikdy (a že se pořádně snažím 😀 )

Komentáře jsou uzavřeny.