Nová krev ve Zmijozelu

Pokud se dostanete do Zmijozelu, budete postaveni před Salazarovu přísahu. Jen ti nejodolnější a nejstatečnější kouzelníci, v nichž proudí zelená krev, ji mohou zvládnout. Jak tomu bylo letos, se dozvíte v článku.

Další školní rok se nám rozběhl, a jak je již zvykem, přišla k nám nová krev. Jak ale poznáme, že jde o schopné jedince? K tomu nám slouží Salazarova přísaha. Ověří, jak si dokáží nováčci pod tlakem poradit s nelehkými úkoly od vybraných zkušenějších hadů – letos museli projít přes „praktickou“ Sooyeon, „hravou“ Elaine, „famfrpálovou“ Ontarii, „intelektuální“ Saiph, „vydřiducha“ mě, Astorii, a „vyhledávající“ Kiru.

Jako první splnila přísahu Delsarena Preslic, následovala Noni Coldwell a na „bedně” ještě Christina Meadows. V Salazarově přísaze nejde o rychlost, dalšími, co ji splnili, byli Rose Fairy Queen, Francois Bettencourt, Maeve Péregrine, Anna Grace Angel a Maraike Auri Nordahl. Těmto osmi statečným moc gratuluji, teď se pohodlně usaďte a pojďte je se mnou více poznat.

1) Když ses dozvěděl/a, že budeš plnit přísahu, těšil/a ses?
Delsarena: Řekla bych, že tam byla směsice dobrých pocitů a obav, ale i určitá míra vzrušení. Asi mi prvně problesklo hlavou, že se těším, a hned vzápětí přišly obavy, co vše to bude obnášet. Jakou formou se bude přísaha plnit, kolik zabere u mudlů času apod.
Noni: Samozřejmě že jsem se těšila! Chtěla jsem hnedka začít všechny obepisovat, ale nechtěla jsem vypadat moc hrr, tak jsem raději počkala den, a pak začalo moje snažení. A nakonec se mi i povedlo ukončit ji jako druhé.
Christina: Rozhodně ano! Já jsem s tím tak nějak i dopředu počítala, protože jsem si ještě v lososové listovala Hadím králem, kde jsem se o přísaze dočetla. – uculí se – 
Rose: No jako těšila, i když jsem byla trošku na pochybách, zda to zvládnu, ale hlavní je, že jsem se těšila. – usměje se –
Francois: Upřímně mě to ani moc nepřekvapilo, když jsem zjistil, že budu muset projít přísahou. Ke koleji jako Zmijozel mi to naprosto sedí. Na přísahu jsem se těšil, mám rád výzvy.
Maeve: Nu, trochu mě to vyděsilo! Bála jsem se, že budeme muset plnit nějaké záludné úkoly zmijozelského rázu. Jako třeba prát špinavé ponožky starším studentům nebo dělat svačinu Ferdinandovi…
Anna: Na plnění přísahy jsem se těšila, ale byly tam i obavy, že to bude moc těžké, a tak ji nezvládnu.
Maraike: Těšila jsem se na nelítostnou příšeru a jedovaté hady, ale pak jsem si vývěsku přečetla znova a zjistila jsem, že takhle už se to nedělá.

2) Co za úkol/y se ti líbil/y nejvíc? A naopak, který se ti nelíbil nebo se ti zdál moc těžký?
Delsarena: Vezmu to asi úplně od začátku, snad to nebude vadit. – usměje se – Prvně má každý student povinnost se představit a napsat něco o sobě. Když jsem kontaktovala Soo, brala jsem představení se jako slušné pozdravení včetně jmenuji se tak a tak a sovičku jsem odeslala. Vzápětí mi přišlo, že se musím víc představit, napsat něco o sobě, odkud pocházím atd. Popravdě to byla první chvíle, kdy jsem měla chuť přísahu na dlouho odložit. Naštěstí jsem tento pocit překonala a zadařilo se. Doufám, že nebude vadit, že jsem trochu odbočila, ale říkala jsem si, že by to mohla být důležitá myšlenka, proč někteří s přísahou otálejí.
Co se týče úkolů, asi žádný mi nepřišel vyloženě těžký. Pokud jsem nevěděla, kde informaci dohledat, poprosila jsem svou hadonošku, aby mě trochu navedla, a musím říct, že May je skvělá! Nejraději jsem dělala úkoly spojené s různými předměty na škole, tím mám na mysli rozepsat, k čemu se používají, například k čemu slouží lupa, šém atd.
Noni: Teda nejvíce se mi asi líbil úkol s házením sněhové koule, jen teda do příště musím zlepšit svoji mušku. – omluvně se usměje na Rose – A nejméně, paradoxně, úkol od stejné osoby, a to zjišťování, na co je jaká rostlina. Nad tím jsem strávila věčnost, než mi došlo, kam se mám podívat. – smích –
Christina: Paradoxně mi přišel nejjednodušší úkol poslední, který nám zadávala naše primuska Kira. Nejtěžší pro mě byly úkoly ohledně famfrpálu, tam jsem chvíli tápala, lítala po všech možných zákoutích hradu i kolejního webu, abych zjistila potřebnou informaci. Naštěstí se povedlo. Nejzábavnější byl ale úkol se sněhovými koulemi, které jsem házela po Rose těsně před výpravou do lesa. – zazubí se –
Rose: Hmm. – zamyslí se – Je to těžké, ale nejspíš ten, kde jsem musela hledat informace v Hadím králi, jelikož mě to bavilo. A moc se mi nelíbil ten úkol, kde jsem se měla dostat do kuchyně, to mi trvalo, jelikož jsem nevěděla jak, kde, kdy, co atd. – smích – Takže jsem otravovala chudáka Delsinku, která mi poradila, za což jí jsem moc vděčná!  – usměje se – 
Francois: Těžko říct, každý měl něco do sebe. Nejvíce jsem se ale natrápil s nalezením kuchyně. Nedokázal jsem se do ní řadu dní vůbec dostat, místo se skřítky jsem se nanejvýš setkal s Ufňukanou Uršulou, která vždycky akorát vytopila umývárnu.
Maeve: Úkoly nakonec nebyly vůbec těžké, jen občas to bylo frustrující a sežralo to dost času. Nejvíc se mi líbilo, když jsem mohla beztrestně zkoulovat ostatní, to byl zábavný úkol! Škoda, že podobných nebylo víc.
Anna: Nejvíc se mi asi líbil úkol, kde jsem hledala tři zelenofialové, jejich posty a co učí. A nemůžu říct, co se mi nelíbilo, neboť se mi líbilo všechno. – usměje se –
Maraike: Nelíbil se mi hadokrálový, protože mi nešlo komentovat anonymně a stále nevím proč. Líbily se mi všechny zjišťovací, protože jsem se dozvěděla věci, což se vždycky hodí.

3) Líbí se ti ve Zmijozelu?
Noni: Jsem nadšená ze Zmijozelu! Neumím si představit, že bych se dostala do jiné koleje. – usměje se 
Christina: Jsem nadšená, že mě klobouk zařadil právě do Zmijozelu. Cítím se tu jako doma, kdykoliv potřebuji pomoct nebo poradit, spousta hadů hned podá pomocnou šupinu. – zazelení se –
Rose: Líbí! A moc! Už od té doby, co jsem začala číst HP, je Zmijozel mojí nejoblíbenější kolejí. – culí se – A navíc mě i Pottermore a další mudlovské testy, kterých je nespočet, zařadily do Zmijozelu. – pyšní se – Takže tu kolej miluju a jsem ráda, že v ní jsem i teď.
Francois: Moc. Myslím, že Zmijozel je přesně ta kolej, která v člověku podpoří jeho potenciál.
Maeve: Zelená společnost je skvělá společnost a Salazar je prostě krutopřísný. A navíc má nejlepšího kolejního ducha!
Anna: Líbí se mi tady hodně. Myslím, že Moudrý klobouk vybral dobře. Je to můj domov.
Maraike: Velmi! (Samozřejmě.)

4) Kdopak je tvým hadonošem? Je na tebe hodný?
Delsarena: S radostí mohu říct, že mou hadonoškou je Maya Prinz a jsem velmi ráda, že mi byla přiřazena. Je na mě opravdu hodná, ale také s ní mohu mluvit na rovinu. May má pochopení pro člověka, je hodná, a navíc jí mohu důvěřovat. Vážím si jí nejen jako hadonošky, ale i jako osoby.
Noni: Mým hadonošem je naše madam kolejní a je na mě moc milá, samozřejmě! – mrkne – Plus mi nikdy nezapomene připomenout, že končí nějaká soutěž, kterou ještě nemám hotovou.
Christina: Jak jen se jme… jo, Lucas! Samozřejmě si dělám srandu, Lucas je báječný, dokonce mi pomohl k získání mojí žabičky. Pořád se starostlivě ptá, jestli jsou na mě všichni hodní, a ochotně poradí, kdykoliv potřebuju. Lepšího hadonoše jsem si přát nemohla!
Rose: – zasměje se – Ninuška je moje hadonoška. Je milá a moc mi pomáhala i u přísahy a mám ji ráda. Dostala jsem od ní i lucerničku, kterou furt nosím. – zamává s lucernou –
Francois: Mým hadonošem je Sooyeon Choi. A ano, je. – usměje se – 
Maeve: Mým ctěným hadonošem je právě ten nejlepší kolejní duch, nejdražší Marguerita Laux! (Fakt je drahá, už jsem musela utratit pár srpců za kytku pro ni.) S Márčí jsme na stejné myšlenkové vlně a máme stejný morbidní humor. A asi mě má fakt ráda! – chlubí se společnou fotkou – Jo a je nejhodnější, nejmilejší a nejkrásnější. (Márče, nezapomeň mi za tuhle reklamu zaplatit!)
Anna: Má hadonoška je Kira Mae Spencer, je na mě moc hodná a hodně mi pomáhá. Nevím, co bych bez ní dělala.
Maraike: Astorka je nejlepší! Dokonce mě nechala dát gól na tréninku, když byla v bráně a já na střelci. (Ale ty fazolky po večerech stejně jíst budu.)

5) Výuka je v plném proudu, měl/a jsi šťastnou ruku a zvolil/a sis předmět, který tě zatím baví?
Delsarena: Zvolila jsem si Kouzelnickou ruštinu, samozřejmě bych si nejraději vzala ještě japonštinu a korejštinu, ale nemohla jsem. Nestíhala bych to. Snad další rok. A ano, ruština mě baví, snažím se ji učit jako samouk a teď mám konečně někoho, kdo mě povede.
Noni: Myslím, že ano. První předmět, Kouzelnické šapitó, byl celkem povinnost, přece jen, co bych to byla za hádě! A korejština mě taky zatím baví, jen mě děsí, až začneme probírat byť základní gramatiku. – směje se –
Christina: Abych řekla pravdu, předmětů jsem si zvolila víc, než jsem původně chtěla. Nějak mě k tomu vyhecoval náš Mušketýrský klub. – tváří se tajemně – Prozatím u mě vede Žabologie a FPP. – je moc velký flákač na to, aby uvedla celý název –
Rose: Ano, mám. Nikdy bych nedělala něco, co mě nebaví nebo k čemu nemám kladný vztah. Je to na mně i někdy vidět, jelikož to dám pěkně najevo. – zasměje se – Ale OPČM mě baví a zvláštním způsobem přitahuje. Vždy jsem ho chtěla studovat, proto to byl hned můj první předmět, který jsem si zapsala. – zazubí se –
Francois: Ano, předměty, které jsem si vybral, mě velmi baví a mám v plánu v nich pokračovat i v dalších ročnících. Jen škoda, že jsem se nedostal i na jiné předměty, jako třeba na Astronomii, které jsem se chtěl věnovat.
Maeve: Letos jsem na tom časově mizerně, tak jsem skončila jen na jednom předmětu, ale myslím, že lépe jsem si vybrat ani nemohla. Mytologie je úžasný předmět a zrovna ta řecká je fantastická. Tohle byla trefa! Jsem nadšená!
Anna: Ano, zvolila jsem si Nauku o sebevědomí, už jak jsem ji viděla na výběr, něco mě k ní táhlo a se svým rozhodnutím jsem zcela spokojená. Úkoly mě baví dělat.
Maraike: Všechno, co jsem si postupně vybrala, je mi nějak sympatické. Akorát jsem si to měla zapsat dřív, protože dodělávat Zetka v pěti předmětech je fakt něco.

6) Vyber nebo doplň:

Kromě zelené a stříbrné se mi líbí … barva.
Delsarena: bílá
Noni: modrá
Christina: fialová a vínová
Rose: modrá a černá
Francois: tmavě modrá
Maeve: rozhodně #000000 a také se mi moc líbí #800080
Anna: fialová a černá
Maraike: černá

Léto, nebo zima?
4 hlasy pro léto od Christiny, Rose, Maeve a Anny, 3 hlasy pro zimu od Noni, Francoise a Maraike. Delsarena nedovolila remízu a trvala na podzimu.

Kdybych šel/šla na oběd s osobou z HP, byl/a by to …, protože … 
Delsarena: Lenka Láskorádová, protože je úplně jiná než ostatní osoby z HP. Působí na mě jako hodný a klidný člověk.
Noni: Hermiona, protože by mi pomohla s úkoly.
Christina: Sirius, protože je to moje nejoblíbenější postava.
Rose: Draco! – uculí se – On je to skvělý člověk. – vzdychne – I když se mi líbí jiný typ kluků, ale u něj je to jiné.
Francois: Katie Bellová, protože je to moc hezká a sympatická holka.
Maeve: Lenka Láskorádová, protože je zábavná, šílená a má ráda absurdnosti.
Anna: Severus Snape, je to hrdina a můj vzor.
Maraike: Severus, protože kdyby oběd někdo otrávil, mohl by to zvrátit. Nebo mě nechat zhynout a potěšeně se koukat, záleží, kdo byl travičem.

Káva, nebo čaj?
Pro kávu: Rose, Francois, Maraike.
Pro čaj: Noni a Anna.
Pro obojí: Delsarena a Maeve.
A Christina vybočuje a má ráda kakao.

Mým nejoblíbenějším jídlem je/jsou … 
Delsarena: těstoviny s pestem a parmazánem.
Noni: svíčková.
Christina: „cokoliv mňamózního“ a musí toho být hodně!
Rose: miluju saláty a halušky bez slaniny, jsem vegetarián.
Francois: bouillabaisse, slávky a šneci po burgundsku.
Maeve: pravé japonské sushi nebo krupicová kaše s kakaem.
Anna: celkově ovoce (nejvíc asi borůvky).
Maraike: cokoliv veganského.

Raději čtu knížky × koukám na filmy.
Knížky mají radši Delsarena, Rose, Francois, Maeve, Anna, Maraike, což je drtivá většina.
Noni má raději seriály a Christina filmy.

A teď tipy a doporučení:
Delsarena k přečtení doporučuje Divergenci a Zaklínače (poznámka: „seriál prosím ne“) a Dlouhý pochod. Doporučení od Noni zní Elite nebo BoJack Horseman. Christina má prý moc moc tipů, proto kdyby měl někdo zájem, tak v sovinci dle žánru ráda poradí. Rose doporučuje Dva roky prázdnin. Francois radí k přečtení Hygge od Meika Wikinga. Maeve Literární spolek Laury Sněžné, Probudím se na Šibuji, Noční cirkus nebo Neměnnost leopardích skvrn. Anna z romantického žánru Vášně lorda Kita a pro milovníky dobrodružna Bouřnou vránu či hororové Děsuplné povídky. Maraike Malazskou knihu padlých nebo Jméno větru.

Jsem/nejsem hudebně nadaná/ý, pokud ano, hraji na …/zpívám.
Delsarena: Jsem hudebně nadaná, zpívám, hraji na flétnu a učím se jako samouk na klavír.
Christina: Těžko říct, já si myslím, že jo. Jen ostatním se můj zpěv moc nelíbí. Chceš si to poslechnout? – zazubí se a pozoruje, jak Astorka vytahuje špunty do uší –
Rose: Jakože – zasměje se – jako malá jsem hrála na klavír a na flétnu, ale teď spíš sportuji.
Anna: Už sedm let hraji na sopránovou flétnu, pět let na altovou flétnu a prvním rokem hraju na klavír.
Noni, Francois, Maeve Maraike jsou bez hudebního nadání.

7) Nakonec bych se zeptala na nějaké tvoje oblíbené moudro/citát?
Delsarena: „Falešný přítel je jako kočka – zepředu líže, zezadu škrábe.“ a „Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.“
Noni: „Miř vysoko, něco trefíš.“ – James Dashner, Labyrint.
Christina: Těch je… Kdybych měla vybrat jeden z těch nejoblíbenějších, tak je to asi tenhle, takový i trochu zmijozelský od Charlese Bukowskiho: „Nauč se vyhrávat, prohrát umí každý blbec.“
Rose: Je jich moc… ale třeba tento: „Kdo chce, hledá ZPŮSOB, kdo nechce, hledá DŮVOD.“
Francois: „Každé skutečné dobrodružství vzniká nárazem fantasie na skutečnost.“ – Karel Čapek
Maeve: „Nežer čokoládu.“ No dobře, kecám, žádné nemám. Asi nejsem dost moudrá nebo prostě nejsem citátový typ. – směje se
Anna: „Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost, nemilovat moudrost však znamená stávati se hlupákem.“
Maraike: „Cesta, která nikam nevede, je blbá.

Moc děkuji všem novým hadům za to, že mi věnovali několik minut na odpovědi, a přeji jim, aby u nás byli spokojení!

Pro Hadího krále
Astoria von Pens

7 komentářů

  1. To je geniální článek! Rozhodně si dělám plus u slChristiny za oblíbené předměty a moc se mi líbí ten "výslech" na konci článku. A upřímně obdivuji všechny, kdo vysypou životní moudro či citát na potkání…

  2. Moje Noni se svým citátem dozajista i řídí, že? 😀
    Skvělý článek s využitelnými detaily o našich nových zelených posilách! ♥
    -Veri

  3. Inees Rut Gowstring
    17. 11. 2020 (20:17)

    Skvělý článek! Hlavně se mi moc líbí oblíbený citát od Christiny " „Nauč se vyhrávat, prohrát umí každý blbec.“ To je jak přijímací slogan do Zmijozelu 😀

  4. Christina Meadows
    20. 11. 2020 (01:20)

    Astorko, článek se ti moc povedl! 🙂
    A Maevino moudro je geniální! Škoda jen, že si ho musím tak často opakovat, až se nakonec přistihnu s čokoládou v ruce. 😀 😀

  5. Skvěle napsaný článek o úžasných háďatech….teda hadech 🙂
    A ty jejich moudra nemají chybu 🙂 Nonino moudro má jistě hlubší význam ale já čtu jen "střela na prostřední obruč!" A Christie ? její moudlo bude asi nové motto Hadí letky 🙂

    Ontarka

  6. Moc se mi líbí, že vyhrála káva a léto. A přijde mi sympatická ta různorodost postav, které by pozvali na oběd.
    No máme to celkově šikovné novačky! 🙂

    -Astorka

  7. Už když jsem na otázky odpovídala, zajímalo mě, co řeknou ostatní mí spolužáci. Povedený článek, hadonoško! :] (Ale o té své zcenzurované odpovědi vím!)

Komentáře jsou uzavřeny.