Zmijozel versus Nebelvír

Nedělní famfrpálový zápas s Nebelvírem se nesl spíše ve znamení souboje rýmů a veršů než košťat. Zmijozel ovšem zvítězil na všech frontách.

Obě kapitánky potvrdily připravenost včas, dvanáct košťat se tak vzneslo do vzduchu přesně v devět hodin. Obou míčů se nejprve chopili červení – Connor odpálil první potlouk do Loralei a Elizabeth protlačila camrál do zmijozelské brány už po dvou minutách. Za tento čin ji Lori rychle potrestala potloukem. Kira už se na tento neslavný začátek nejspíš nemohla dívat, a tak zmizela neznámo kam, na střelce proto vzlétla kapitánka Manon. Lori ve spolupráci s druhou odrážečkou Mayou na další dvě rány poslaly Elizabeth na lavičku, načež na její místo nastoupila Eame. Astoria chytila Callinu střelu, totéž udělala Emma se střelou Inees. Connor další ránou sejmul Lori, již vystřídala Sooyeon, Maya opětovala palbu potloukem do Cally, která si musela přihnout laudana. Melisa se mezitím snažila prostřelit Astorčinu obranu, což se jí na druhý pokus povedlo a zvýšila tak na 20:0. Kira se vrátila z pětiminutového odpočinku, Inees se pokusila jedovatě zaútočit na soupeřovy obruče a zmijozelské odrážečky obrátily svou pozornost na Callu, která ovšem jejich palbě slušně odolávala. A pak jsme se dozvěděli o brnění. 

Až chvíli po pompézním příchodu slečny kolejní se Soo povedlo Callu poslat k zemi a na její místo nastoupila Elizabeth. Chvilku předtím Inees konečně prostřelila Emminu obranu a snížila na 10:20. Maya odpálila potlouk po Skylar, Kira vystřelila, ale nesrovnala, další Ineesčinu střelu čekal stejný osud. Maya si bouchla i do Connora, Skylar ubránila Elizabeth před zbloudilým potloukem a další odpálila do Soo. Na 20:20 konečně srovnala Ontaria, Maya poslala další potlouk na Connora, Eame se vystřídala s Callou, Soo se nepovedlo odpálit a Inees sice překonala brankářku, ale obruč netrefila.

Sky opět zachraňovala Elizabeth před potloukem, ačkoliv tvrdila, že v tom prsty ani pálku nemá. Maya opět zamířila na Connora, Connor vrátil úder, akorát do Soo, Ontarky střela byla chycena. Melisa se vystřídala s Mirou a Skylar se Simelií, Maya konečně shodila Connora a na jeho místo nastoupila prvačka Jane. Inees dalším gólem poslala Zmijozel do vedení. Následovala triáda neúspěšných odpalů odrážeček Soo, Simelie i Jane, prokletí se vyhnula jediná Maya, která si flákla do Cally. To už nastal čas chytačů, do vzduchu vzlétly Lori a Melisa, již po necelé minutě Mira stáhla a na jejíž místo se dostala Skylar. 

Ani Ineesčina, ani Kiřina další střela neprošla přes nebelvírskou brankářku, Simelie ubránila Skylar před zbloudilým potloukem, ale dva dobře mířené od Mayi poslaly červenou chytačku k zemi. Vystřídala ji Newika. Soo trefila Connora, Inees přidala další gól a deset bodů, Maya naťukla Newiku, aby ji Soo shodila, Kira dvakrát po sobě překonala Emmu, Simelie zasáhla Inees. Melisa i Elizabeth obě přidaly po gólu, skóre tak bylo sníženo na 40:60 pro Nebelvír. Maya odvrací potlouk letící na Lori, Connor zasáhl Inees, Maya Skylar, Simelie ochránila Emmu.

Skylar sletěla k zemi po další Mayině ráně, Simelie vyprovokovala Inees zásahem potloukem k dalšímu gólu a zvýšení na 70:40. Maya odpálila potlouk na Newiku, Simelie se dává na emo stranu síly, když se nechává potloukem trefit sama, Kira přihazuje na 80:40. Simelie pálí do Soo, Maya do Newiky, Astorka zasahuje proti Calle, Sůva proti potlouku, který letí na Ontarku. Sky a Newika se opět vystřídaly, Simelie ubránila Melisu, Inees dává další gól. Soo i Maya pálí do Skylar, která pije, Kira pálí do branky. Soo pošle do Skylar další dva potlouky, Connor a Simelie po jednom do Inees. Astorka chytí Elizabethinu střelu, nedlouho poté, přesněji v 9.58, i Lori zlatonku. 

Na tribunách ovšem souběžně s famfrpálem probíhal jiný zápas – v básnění. Trend, který na zápasech zavedla Inees, se rozjel natolik, že už nebásnili jen Zmijozelští, ale prakticky každý divák, jenž se chtěl vyjádřit k dění. Ineesčiny klasické verše se pokusila napodobit i nebelvírská kolejní ředitelka, která byla ovšem brzy prokouknuta, že se opakuje, některé básničky dokonce obměnila a věnovala více hráčům, přestože se tvářila, že každý dostane unikátní. Zásadní nejspíš byly její verše o tom, jak červeným nevadí góly – proč jinak by asi v druhé půlce hry Emma nechala projít camrál obručemi tolikrát za sebou. Famfrpálová variace na Polednici byla také zcela neskutečná. Mě osobně ovšem uchvátily Nebelbrachovy úsporné a výstižné verše o samotné podstatě famfrpálu. 

Kdo nechtěl věnovat pozornost famfrpálu ani básničkám (pak ale moc nevím, co na zápase dělal), mohl obdivovat kotníček slečny Verči a další zmijozelské fosílie, které se vykopaly (nebo byly vykopány) fandit. 

Z_N_fosílie

Nebo to, jak to na košťatech a po zápase slušelo nám, žejo. 

Co na zápas říká prvačka Jane, která se dostala na koště i k potlouku, a Inees, prvačka z rozšiřovacího studia? Jane jsem se ptala na celkové pocity z první zápasové účasti, strážkyně zeleného trezoru pak na to, jaké bylo býti terčem a zda je schopna identifikovat konkrétní bod, od něhož se střelkyním začalo dařit s překonáváním nebelvírské obrany.

Jane Oak: „Upřímně vůbec jsem s tím, že bych se do zápasu dostala, nepočítala. Střídala jsem odrážeče, ale po odchodu Skylar, která přeběhla chytat, jsem byla až třetí náhradník. Jenže vy máte tak skvělé odrážeče, že jsem se nakonec dostala zhruba na deset minut do hry. A bylo to skvělé a zároveň děsivé. Byla jsem neskutečně nadšená a zároveň nervózní. Chvilkami jsem se jen tak tak udržela na koštěti, a když jsem se dostala ke svému prvnímu zápasovému odpalu v životě, tak jsem sice cíl o velký kus minula, ale beru pozitivně, že jsem netrefila spoluhráče. Celkově byl to skvělý zápas a vlastně vůbec nevadí, že jsme prohráli, já si tento zápas budu už navždycky pamatovat.“

Inees Rut Gowstring: „Famfrpál již hraji několik let, tak na tvrdé rány jsem zvyklá. Každopádně v tomto případě jsem to doslova přivítala, protože pro tým to bylo naprosto ideální. Lori měla klid na hledání zlatonky a nemusela se u toho ještě vyhýbat potloukům.
Emma je naprosto skvělá brankářka, a tak každý úspěšný gól o to více potěší. Neuvědomuji si, že by šlo o nějaký konkrétní moment, ani že by Emma zhoršila svoji pozornost. Prostě jen najednou to pomyslné štěstí bylo více na naší straně.“

Pro Hadího krále
Maraike Auri Nordahl

2 komentáře

  1. Veronica N. Williamsová
    18. 1. 2022 (15:58)

    Cítím se… odhalena!

    Díky za report, mé staré oči jen stěží vnímají, co všechno se na zápasech zvládne dít!

  2. Sarah Thompson
    21. 1. 2022 (23:03)

    Pěkně napsaný článek! I když jsem na zápase byla, tak je tento článek skvělým připomenutím toho, co se událo. 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.